Сега е изгоден момент да се взимат дългосрочни кредити с фиксирана лихва.

Статии

Сега е изгоден момент да се взимат дългосрочни кредити с фиксирана лихва. Това препоръчва в интервю за "Стандарт" председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк -България" Оливер Рьогл.

Той прогнозира, че лихвите в България ще останат ниски и през 2018 г. "Сигналите на ЕЦБ са те да се запазят на сегашното равнище поне до края на 2018 г., което в комбинация с високата ликвидност и сериозната конкурентна среда , предполага поддържане на ниски лихви в България. Неминуемо рано или късно тези исторически най-ниски нива ще започнат да се покачват, но не очаквам това да се случи рязко", казва банкерът с уговорката, че ниските лихви не трябва да са единствената предпоставка за теглене на кредит.

Запитан има ли балон на пазара на имоти, шефът на "Райфайзенбанк" отговаря, че очаква цените да растат плавно, тъй като на пазара излизат все повече новопостроени имоти, които ще задоволят увеличеното търсене.

Банката очаква 2018 г. за България да бъде още по-успешна от 2017 г. с растеж от 4% и ниски лихви. "България върви в правилната посока и трябва да се възползва от предстоящото председателство на Съвета на ЕС, за да се позиционира като атрактивна дестинация за чуждестранни инвестиции и да направи стъпки в посока влизане в чакалнята на еврозоната, казва той.

Оценката на Рьогл е, че увеличеното кредитиране досега се е дължало главно на ниските лихви и стабилните макроикономически показатели. Лошите кредити намаляват, но банковата система има още работа, за да се постигнат здравословни нива от около 5%, казва той. "Наблюденията ни са, че икономическият растеж през последните години се базира основно на износ и потребление като и тази година ще приключи вероятно със спад на инвестициите, но с повишено крайно потребление. Надявам се занапред да отчитаме ръст на инвестициите - и вътрешни и външни", казва банкерът.